Άγιος Νικόλαος, Ευρυτανίας, +30 22370 21210

Διαδρομή προς το Κρίκελλο

Μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ευρυτανία
Διαδρομή προς το Κρίκελλο
6 Ιούλ

Διαδρομή προς το Κρίκελλο

Η διαδρομή προς το Κρίκελλο είναι μια από τις από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα. (Και ίσως να είμαστε προκατειλημμένοι από την αγάπη μας για αυτόν τον τόπο, αλλά η διαδρομή προς Κρίκελλο, είναι πραγματικά μοναδική.) Ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο προς το Κρίκελλο η απόσταση είναι 19 χλμ. και διαρκεί περίπου 25’ με 30’. Δεν έχει τόσο σημασία ποια εποχή θα τη διανύσουμε γιατί όλο το χρόνο προσφέρει παρόμοιες συγκινήσεις.

Έχοντας ως αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο, αφήνουμε πίσω το καστανόδασος και ανεβαίνουμε τη ράχη του Τυμφρηστού, το Νεραϊδοβούνι, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Κρικελο. Η διαδρομή είναι μαγευτική. Αρχικώς θα διασχίσουμε ένα δάσος με πελώρια έλατα και στη συνέχεια θα συναντήσουμε το ιστορικό μνημείο Κοκκάλια.

Εκεί, στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ  η παράδοση λέει πως άνδρες και γυναίκες αντιστάθηκαν στους Γαλάτες που κατευθύνονταν προς το πλούσιο μαντείο των Δελφών. Τους έστησαν ενέδρα και ανέκοψαν τη νικηφόρα μέχρι τότε πορεία τους ακυρώνοντας τα σχέδια τους για να κατακτήσουν την περιοχή, Λέγεται πως οι αγρότες της περιοχής καλλιεργώντας τα χωράφια τους έβρισκαν μέχρι πρόσφατα λείψανα των Γαλατών, κόκαλα από εκείνη τη μάχη. Και σύμφωνα με την παράδοση, για αυτό δόθηκε και το συγκεκριμένο τοπωνύμιο.

Συνεχίζοντας κινούμαστε πλέον  στην κορυφογραμμή του Τυμφρηστού όπου το υψόμετρο φτάνει κάποια στιγμή τα 1.600μ.  Η θέα πλέον είναι πανέμορφη. Ο ορίζοντας ανοιχτός. Και το βλέμμα φτάνει πλέον μέχρι την νότια Πίνδο. Αγναντεύουμε τη Γραμμένη Οξιά, τα Βαρδούσια, την Οίτη. 

Επόμενη στάση Κρίκελλο. Ένα χωριό, ίσως από τα ορεινότερα χωριά που κατοικούνται ακόμα σε υψόμετρο 1.200 μ. χτισμένο αμφιθεατρικά, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο και την πλατεία με τα πλατάνια της. Το χωριό είναι γνωστό για τα ταβερνάκια με τα χειροποίητα παραδοσιακά φαγητά που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις των περιπλανώμενων επισκεπτών… Και μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε μανιτάρια και φυσικά, τσίπουρο.