Άγιος Νικόλαος, Ευρυτανίας, +30 22370 21210

Καρπενήσι τι να δω;

Απολαύστε την αυθεντική φύση της Ευρυτανίας
Καρπενήσι τι να δω αυθεντική φύση Ευρυτανίας
21 Μαρ

Καρπενήσι τι να δω; Απολαύστε την αυθεντική φύση της Ευρυτανίας

Καρπενήσι, τι να δω;

Ti πρέπει να δω στο Καρπενήσι; Αυτή είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μας κάνουν οι επισκέπτες μας στη διάρκεια της διαμονής τους στο ξενοδοχείο Kastanea House and Bar. Σίγουρα αυτό που θα πρέπει να δείτε στο Καρπενήσι ή καλύτερα αυτό που θα πρέπει να απολαύσετε είναι η ευρυτανική φύση. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την απολαύσετε είναι να ακολουθήσετε μια κυκλική διαδρομή της κορυφής του Βελουχίου. Ξεκινήστε από τον Άγιο Νικόλαο συνεχίστε προς την Αγία Τριάδα, τους Δομιανούς, το Στένωμα, το Καρπενήσι και επιστρέψτε στον Άγιο Νικόλαο.
Ίσως η πιο γνήσια ορεσίβιας ομορφιάς διαδρομή. Έχοντας αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο επιχειρούμε την κυκλική διαδρομή της πιο ψηλής κορυφής της Ευρυτανίας, το Βελούχι. Μικρά λιθόκτιστα χωριουδάκια σκαρφαλωμένα στις καταπράσινες πλαγιές, απόκρημνα μοναστήρια, τέσσερα διαφορετικά δάση και άγρια πανίδα συνθέτουν εικόνες φυσικής αρμονίας. Είτε ως χειμερινός, είτε ως ανοιξιάτικος, είτε ως καλοκαιρινός ή φθινοπωρινός προορισμός η ανταμοιβή είναι ίδια. Ψυχική πληρότητα. .

Καρπενήσι τι να δω αυθεντική φύση Ευρυτανίας
Το μοναστήρι της Παναγίας της Δομιανίτισσας στο χωριό Δομιανοί

Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της διαδρομής είναι το χωριό Δομιανοί και για τους λάτρεις της ιστορίας τέχνης το μοναστήρι της Παναγίας της Δομιανίτισσας. Το μοναστήρι έχει ως κύριο κτίσμα αυτό της εκκλησίας η οποία αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο του 16ου αιώνα. Έχει κτισθεί το 1779 – 1787 στη θέση παλιότερης εκκλησίας που είχε κτισθεί το 1515. Η παλιότερη αυτή εκκλησία είχε πυρποληθεί δυο φορές, την πρώτη φορά το 1612 λόγω του ότι οι μοναχοί συμμετείχαν σε πριν του 1821 κινήματα και τη δεύτερη φορά το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών. Επίσης, διασώζει χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του τέλους του 18ου αιώνα καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της Αγιογραφικής Σχολής Φουρνά Ευρυτανίας. Κοσμείται από ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με βυζαντινή τεχνοτροπία.

Αφήνοντας πίσω σας τους Δομιανούς και συνεχίζοντας διαπιστώνετε ότι η ποικιλομορφία της ορεινής φύσης στην Ευρυτανία είναι ανεξάντλητη. Δάση από έλατα, δρυς, καστανιές, πουρνάρια και κέδρα είναι ορατά από το δρόμο καθώς τα διασχίζει. Απότομες χαράδρες, ποτάμια, ψηλές κορυφές ενώ ρίχνουμε κλέφτες ματιές στα Άγραφα καθώς δεσπόζουν στο βάθος σε σημεία της διαδρομής. Η περιοχή προφέρεται για trekking, ποδηλασία και για τους πραγματικά τολμηρούς ορειβατικό σκι. Θα καταφέρετε να βιώσετε στο μέγιστο συναισθήματα πληρότητας και ευεξίας μέσα από μια διαδρομή η οποία ίσως συγκαταλέγεται στην πιο «αντιτουριστική» διαδρομή της Ευρυτανίας διαπιστώνοντας την αυθεντική αγριότητα των ελληνικών βουνών.